Thursday, December 17, 2009

SekaLUng TaHNiah buat MereKa......


salam buat rakan-rakan, Selamat menyambut tahun baru hijrah yang ke 1431 saya ucapkan..

    semalam (17/12/2009) telah berlangsungnya perlawanan akhir bola sepak sukan SEA yang ke 25 dan Alhamdulillah seperti yang dijangka Malaysia akan melakukan kejutan..Malaysia menang 1 berbalas 0 dengan Vietnam..Bagi saya,Malaysia bermain dengan cukup menarik.Segala stratergi yang diatur sangat menjadi..Dan yang paling penting keyakinan dan optimis untuk menang itu,wujud dalam diri setiap pemain Malaysia sewaktu perlawanan..Cuma apa yang saya ingin utarakan disini adalah, pemain Malaysia kurang ketangkasan dan stamina..Mereka bermain dengan sangat baik di separuh masa pertama tetapi pada separuh masa kedua mereka kelihatan termengah-mengah mengejar bola terutama di bahagian serangan..Saya harus memuji di bahagian pertahanan terutama kepada Ahmad Muslim yang menjadi Last man dan dia bermati-matian menjaga benteng negara..

Di sini saya ingin memberi cadangan beberapa langkah supaya pasukan Malaysia lebih mantap:

1)berlatih bersungguh-sungguh bagi meningkatkan stamina..Untuk meningkatkan stamina, para pemain perlulah menjaga makanan..Makan lah makanan yang mengandungi protein yang tinggi seperti telur ayam,daging,ikan dan makanan laut lain..pengambilan madu juga penting untuk memberi tenaga agar dapat bertahan atas padang dalam tempoh 90 minit...

2)meningkatkan persefahaman antara satu sama lain..Saya secara jujurnya tidak ada pasukan favorite secara khusus tetapi saya sangat mengkagumi pasukan Manchester United..Ini kerana pengurusan kelab ini bagi saya merupakan yang terbaik..mereka membeli pemain muda yang masih tidak 'mahal' dan mereka melatih pemain-pemain tersebut sehingga berjaya menjadi bintang seperti Christiano Ronaldo..Kita boleh lihat apabila pemain pasukan ini (MU) menjaringkan gol,lalu rakan sepasukan yang lain datang sambil memeluk dan mengucup pipi penjaring gol..inilah yang saya maksudkan dapat meningkatkan perpaduan sesama rakan-rakan lain..memeluk dan mengucup pipi ini adalah antara Sunnah  yang diajarkan Rasulullah SAW bagi mengeratkan UKKHUWAH sekaligus dapat meningkatkan persefahaman sesama rakan sepasukan.

3)Bermain untuk negara..Apa yang saya maksudkan adalah bermain dengan bersungguh-sungguh tidak kira ketika awal atau lambat menerima gaji..saya sedia maklum bahawa duit merupakan keperluan yang sangat penting sekarang ini..Namun harus diingat bahawa tanggungjawab untuk menaikkan maruah negara juga penting..(bukan untuk menigkatkan nasionalisme tetapi cuma mempertahankan maruah negara agar tidak dipandang rendah oleh negara asing)

  Inilah sedikit sebanyak cadangan yang saya rasa perlukan diserapkan ke jiwa pemain-pemain muda kita..Semoga bola sepak di negara kita akan mencipta kejayaan yang lebih gemilang di masa depan..

7 comments:

iqbalsyarie said...

wah!boleh jadi manager ni!haha...semalam tak tengok game sbb tgh kelas...

Nazrul Fazli said...

x de lah..saye tengok pemain malaysia memng berbakat cuma kurang beberapa perkara penting...yg konfem 99.99% pemain Malaysia x akan bace pon blog ni...yg penting kite sampaikan..hehe

faiz aizudeen ismail said...

aku player malaysia... aku baca.. diorng terharu... rajagobal pun kata da bley bersara...

Nazrul Fazli said...

haha..ye la tue faiz...ha tolong cakap kat player2 lain..haha

Jard The Great said...

=)

salam maal hijrah

magna_journey said...

jd ulama bleyh...
jd football manager bleyh...

peh...ni la cth terbaik.flexible!

Nazrul Fazli said...

ape la alip...ni cuma pandangan dari ana golongan marhaen..ape2 pun selamat berangkat ke US pada 29/12 ni..semoga semuanya selamat..