Sunday, December 27, 2009

AlteRnatif.....

salam buat semua...


click to enlarge
Menjelang malam tahun baru ini, ramai dalam kalangan kita yang ada sensitiviti terhadap Islam sangat bimbang..hal ini disebabkan kebejatan gejala sosial yang melanda khususnya dikalangan remaja Islam..Jadi saya tidak mahu menulis panjang..biarlah gambar ini menjadi gambaran sebagai alternatif bagaimana malam tahun baru ini boleh dielakkan dari pada berlakunya gejala-gejala yang negatif..

6 comments:

tulip putih said...

thanks 4da reminder..
tp ni kedah ja..hoho

btw, ade dpt msg cmni,

PERHATIAN WAHAI UMAT ISLAM:
Bla smpai 31Die, berapa ramaikan y bsedia meraikan Tahun Baru?
Ttpi sedarkah mereka bhwa tlah difatwakan oleh Sheikh Al-Azhar,Sheikh Tantawi, Sheikh Yusof al Qardawi, n ulama2 kontemporry bhwa mnymbut TAHUN BARU br'erti mymbut ulangtahun hri jadi tuhan yahudi n kristian. Bg mereka y tidak thu, hukumnya fasiq (dosa besar), ttpe bg y dah thu, hukumnya MURTAD..

komen?

tulip putih said...

cbe try baca ni..

http://suhaimy.org/agama/hukum-sambut-tahun-masehi/

ni antara slah satu pndpt la..wallahualam..

Nazrul Fazli said...

betul bahawa menyambut tahun baru bagi orang yang tahu ia adalah haram boleh jatuh murtad..tapi dalam keadaan sambutan kat kedah,kita kena pandang dari sudut yang lain..cuba kita bayangkan,kalau tak dak sambutan seperti kerajaan kedah anjurkan,sudah pasti ramai remaja cenderung untuk menyambut dengan cara berzina,melalak bagaikan dirasuk hantu dan merempit disana-sini.dengan adanya sambutan di kedah sebegitu rupa.diharapkan remaja ini dapat merasakan kelainan sambutan tahun berbanding di tempat2 lain yang meneruskan tradisi membakar bunga api dan akhirnya berlaku pelbagai perkara lain yang tidak bermanfaat..sekadar pandangan..hehe

Nazrul Fazli said...

satu lagi,dalam post kali ini saya x tulis bagaimana nak sambut tahun baru kali ini tapi saya tulis bagaimana alternatif bagi mengelakkan berlakunya perkara2 yang x elok..hehe

tulip putih said...

salam..maaf lmbat rply.agak bz sket skrg..

terima kasih ats pndgn..
kirenye kene fikir from other views lah kan..
so, kirenye kat sini..
smbut boleh tp x kene cara nye tu..
or mmg X BLEH smbut..
cmne ye tu?


then, kalo y sambutan y kt post ni, adlah salah satu alternatif kan..

sory coz byk tnye, coz x brapa nk sure..tu y terasa curious nak thu.
pe2 pon, jazakillah..:)

Nazrul Fazli said...

in my thought,sambut memng x boleh cume kerajaan kedah nak chanelkan remaja ni drpd pergi ke tempat2 x senonoh (pergi pantai tengok bunga api n then buat benda x senonoh ngn psangn masing2) pergi kpd benda yg baik..saye pergi malam tue n memang kerajaan kedah bukan saja dapat menarik kaum melayu malah kaum cina dan india pon datang...