Sunday, November 25, 2012

Memburu Sakinah...


Salam kepada semua sahabat.Semoga Allah memelihara kita dalam hidayah dan inayahNya.
Amma ba’d.

Alhamdulillah masih lagi diberi nafas untuk meneruskan kehidupan demi menyelami hikmah penciptaan diri. Bermula cuti minggu lepas, program saya bermula dengan Islamic Fall Retreat (IFR). Program yang sangat bermakna bagi saya kerana inilah pertama kali RIT menganjurkan program sebegini dan dibuka penyertaannya kepada university sekitar Region East. Saya bertugas untuk membawa imam Ismet Husny Akcin, imam bagi Islamic Center of Rochester(ICR). Perjalanan ke Vanderkamp, tempat program IFR kami mengambil masa lebih kurang satu jam 45 minit. Macam-macam yang dibualkan dengan imam antaranya, kisah keluarganya di Turki, kisah beliau belajar di Universiti Al-Azhar, keadaan Muslim di peringakt global dan juga yang paling menarik beliau mengalunkan bacaan ayat Alquran ketika saya memandu. Terima kasih juga kepada sahabat saya Faz, yang meninggalkan kereta Honda Accord nya untuk saya guna selama pemergiannya ke London selama seminggu. Allah sahajalah tuhan yang mempermudahkan segala urusan kita. Berada dekat dengan alam, menjadikan jiwa kita tenang dan damai. Melihat kebesaran Allah, menjadikan diri kita insaf hakikat kekerdilan diri.

Hari Isnin saya bertolak ke New Haven,Connecticut bagi menziarahi sahabat saya, Ahmad Topal yang merupakan orang Turki. Ahmad seorang yang sangat baik dan jujur orangnya. Orangnya sangat menjaga pemakanan terutama yang melibatkan halal dan haram serta sentiasa mendoakan kebaikan orang.. Saya bertuah kerana Allah menganugerahkan sahabat-sahabat yang baik sepanjang perjalanan hidup saya, Alhamdulillah. Hari Selasa saya bertolak ke Rhode Island, sebuah negeri yang kecil terletak di sebelah timur Amerika. Apa yang saya dapati, kebanyakan nama-nama tempat di Rhode Island sama dengan nama-nama tempat di UK seperti Durham, Coventry, Warwick, New Port, dan Middletown. Keadaan geografinya yang terbuka kepada lautan Atlantic sangat mengujakan. Selepas puas berjalan-jalan di Rhode Island, saya dan sahabat-sahabat saya kembali semula ke New Haven, Connecticut.

Pada hari Rabu, kami bertolak pulang semula ke Rochester. Biarpun kembara ini singkat namun ia sangat bermakna buat saya. Sampainya saya di rumah, rupanya housemate saya buat makan-makan turkey pada hari itu. Semoga Allah memberkati kesemua housemate yang sangat saya sayangi. Malam itu pula, seusai maghrib saya bersiap sedia untuk membawa usah di rumah sahabat saya di River Knoll. Biarpun badan letih akibat memandu sepanjang hari, namun keletihan hilang melihat sahabat-sahabat begitu bersemangat mendengar pengisian. Sehabisnya usrah pukul 9 malam, saya dengan seorang sahabat terus menuju ke kedai kopi Tim Horton. Ada beberapa perkara besar sempat dibincangkan dengan sahabat tersebut. Alhamdulillah.

Pada hari Khamis, semasa hendak pergi ke ICR bagi menunaikan solat subuh, saya dapati ramai orang yang tidur di rumah saya di tingkat bawah, rupa-rupanya sahabat-sahabat dari Michigan State University dan University of Michigan berkunjung ke rumah saya. Mereka semua baru sahaja sampai awal pagi tersebut. Selepas solat subuh, saya ke gym Park Point Club House bagi mengeluarkan sedikit peluh. Apa yang menariknya pagi itu, selepas pulang dari gym, kelihatan Suhaimi sudah mula menyiapkan barang-barang memasak nasi lemak bagi menjamu tetamu dari jauh tadi. Saya terus mandi dan membuat sedikit persiapan bagi pengisian kuliah usul 20 pada  hari tersebut. Petangnya selepas pulang dari kuliah perbincangan usul 20, sekali lagi rezeqi Allah datang; Suhaimi sekali lagi memasak nasi kerabu bagi menjamu tetamu istimewa tadi. Petangnya selepas solat Maghrib, sahabat saya yang baru sahaja pulang dari London menghubungi saya meminta tolong menjemputnya di airport dan pada petang itu juga selepas solat Isya’, saya bersama sahabat-sahabat di RIT, berangkat ke Buffalo bagi mengahdiri Tamrin MISG 2012.

Tamrin di Buffalo bermula pada malam Khamis tersebut dan berakhir pada pukul 8 malam hari Sabtu. Antara nikmat yang terbesar dalam hidup adalah apabila kita bertemu sahabat-sahabat atas tujuan mencari keredhaan Allah dalam gerakan dakwah. Pelbagai ilmu dikongsi, masalah didengari, padangan diberi dan ukhuwah bersemi. Semuanya rahmat Allah pakejkan bagi mereka yang ingin bersama gerakan Islam yang indah ini.

Biarpun letih masih belum hilang tetapi dek kerana indahnya hidup dalam gerabak dakwah ini, menyebabkan semangat menulis terus berkobar-kobar. Orang yang dalam hidupnya memburu sakinah (ketenangan) akan memperolehi dengan melakukan sunnah Rasulullah SAW yang agung ini, berdakwah. Ketenangan ini milik Allah dan hanya DIa lah yang akan menganugerahkan ketenangan ini dalam diri kita selagi mana kita yakin dan bekerja demi melihat sinar kemenangan Islam di muka bumi ini.

Wallahua’lam

No comments: