Saturday, February 25, 2012

Kembalilah Kepada Tuhanmu Al Ghafur...

Pernah tak kita dengan keazaman yang penuh dan tinggi ingin meninggalkan segala dosa-dosa silam kita namun tidak lama selepas itu, kita tersungkur kembali? Akibat asyik bertaubat dan buat semula dosa itu menyebabkan kita hampir putus asa. Wahai sahabat, jangan begitu. Yakinlah bahawa Allah maha pengampun dan sayang kepada kita. Di bawah ini adalah status senior saya di FB yang saya copy paste kat dalam blog ini.

"Jangan patah hati bila membuat kesilapan dan dosa tambah pula dosa tu yang sama kita ulang puluh dan ratusan kali.Rasa terlalu hina diri hingga kononnya malu bertaubat pada Allah disebabkan kesalahan yang terlalu kerap sebenarnya satu bisikan syaitan yang ingin melihat kita putus asa dari rahmatNya.Rahmat Allah mengatasi kemurkaanNya pada hambaNya yang terus menerus bertaubat padaNya. Antara hikmah Allah jatuhkan kita di lubang yang sama adalah untuk melihat kita sabar, bangun, bertaubat,terus menerus mujahadah dan berharap pada bantuan Allah. Kemuncak kepada kesabaran ini adalah kita dapat membebaskan diri dari rasa bergantung pada amalan dan usaha kita, berpindah kepada memandang segalanya kepada Allah dan akhirnya mencapai ikhlas yang sempurna dalam mengharap kepada Allah.
Perkara ini memakan masa yang lama, setahun, 10 tahun, 50 tahun atau mungkin seumur hidup kita. Ianya bergantung kepada kesungguhan mujahadah kita."

Intipati pengajian kitab Risalah Tanbih oleh Tuan Guru Hj Zulkifli Ismail.
Copy & paste from Ustaz Azrul Azuan Idris FB status (Mantan Presiden BADAR KISAS 2007)

jom dengar ceramah Dr Asri yang ini

2 comments:

Da Great (DG) said...

nice blog, yun :)

salam ziarah btw..

Mohamad Nazrul Fazli bin Abdul Mutalib said...

wah helmi.. thank you for visiting..tak de lah nice.biase2 je..:)