Monday, May 19, 2014

Andai Alam Mampu Berbicara...


Salam kepada sahabat semua, semoga semuanya dalam pemeliharaan Allah.
Amma ba’d

Sudah lebih tiga bulan saya tidak mencoretkan walaupun sekelumit cebisan pemikiran, pengalaman atau pandangan. Bukanlah kerana sibuk tetapi saya akui kerana kekeringan idea di samping focus banyak diberi untuk membuat kerja-kerja lain.

Saya suka merenung tentang kehidupan. Ya kehidupan manusia dan alam sekeliling. Alam dan insan tidak akan pernah putus berinteraksi. Namun dalam kebanyakkan hal, insan sering mengkhianati alam. Di sana sini, pencemaran sungai, penebangan hutan, dan  pencerobohan marin semakin berleluasa. Manusia menjadi semakin tamak dan haloba mengumpul wang. Mereka lupa bahawa mereka tidak bersendirian tinggal di alam ini. Adanya ikan di laut, pokok di darat burung beterbangan di udara. Seandainya mereka mampu berbicara, apa alasan yang mampu kita berikan akibat kerakusan kita ‘menggomol’ alam? Lupakah kita kepada firman Allah:

“Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat).” (Ar Rum 30:41)

Ikan ada haknya, burung ada haknya, binatang di hutan juga ada haknya. Jadi mengapa manusia tidak mahu memahaminya? Apakah habuan duniawi sudah cukup menggelapkan mata hati mereka?
Sama-sama kita renungkan, kita hidup tidak menanggung langit. Tiba masa, pasti jua bertemu dengan Rabbul Izzati.


No comments: