Wednesday, February 3, 2010

pAda MalAm yAng Sepi ITu....

Salam buat semua rakan yang dikasihi,

Dunia materialistik semakin menghimpit dan mendesak kita. Tidak mahu tidak, kita sedikit sebanyak dalam merebut fatamorgana duniawi ini.Salahkah kita mengambil duniawi? Sudah tentu tidak salah namun kita harus mengambilnya sekadar mengikut keperluan; tidak perlulah berlebih-lebihan kerana khuatir tanggungjawab kita kepada Allah diketepikan.

Pada kali ini, sukalah saya untuk berbicara tentang sejenis ibadah yang mungkin jarang dilakukan oleh kita hari ini termasuk saya ini. Amalan tersebut adalah qiamullail.Qiam ertinya bangun manakala Al lail adalah malam. Jadi maksud qiamullail adalah bangun malam. Qiamullail ini, kita boleh buat apa sahaja ibadah seperti zikir, solat sunat, bertafakur, muhasabah diri hatta belajar sekalipun.

Walaubagaimanapun, entri kali ini lebih difokuskan kepada solat sunat tahajud serta hikmahnya. Solat tahajud sama sahaja dengan solat sunat yang lain cuma beza dari segi niat dan waktunya sahaja. Niatnya "sahaja aku solat sunat tahajud dua rakaat tunai kerana Allah". Solat ini dilakukan pada waktu malam bermula selepas isya' sehingga sebelum subuh dengan syarat mesti tidur dahulu walaupun sebentar. Bacaan dalam solat ini tidak dikhususkan tetapi kebiasaannya pada rakaat pertama dibaca al fatihah dan al kafirun manakala di rakaat kedua dibaca alfatihah dan al ikhlas. Solat ini boleh ditunaikan lebih daripada dua rakaat mengikut kemampuan. Dalam surah al muzammil ayat ke 6, Allah telah berfirman bahawa:
       "Sesungguhnya sembahyang dan ibadah malam lebih kuat kesannya (kepada jiwa) dan lebih tetap betul bacaannya."

Banyak kelebihan akan kita perolehi apabila melakukan solat tahajud ini. antaranya:

Di dunia>>

1) Percakapan menjadi berhikmah
   -Hati yang terkesan dengan tahajud menjadi bersih sekaligus memandang setiap perkara dengan cahaya Allah. Oleh itu, setiap idea dan buah fikiran menjadi bernas serta mulut terpelihara daripada kejahatan seprti mengumpat,memfitnah,mencarut, serta mencaci maki orang lain.

2)Diangkat kederajat para wali serta terpancar cahaya kesolehan di wajahnya.
  - Para wali adalah kekasih Allah yang dikurniakan pertolongan dalam menjalani kehidupan.Para wali sangat banyak melakukan Ibadah kepada Allah sehingga mereka tidak menghiraukan keperluan diri mereka. Mereka hidup ala kadar kerana apa yang penting bagi mereka adalah mentaqarrubkan diri kepada Allah. Muka mereka akan berseri-seri serta sejuk mata yang memandangnya. Dia pula menjadi sumber ketenangan bagi orang yang memandangnya.

3)Terlepas daripada kesakitan ketika sakaratul maut.
  - Kita mengetahui bahawa sakaratul maut ini sangatlah sakit sehinggakan Nabi bersabda bahawa kesakitan ketika hendak mati itu bersamaan badan kamu ditusuk seratus pedang. Maka solat tahajud dapat menyelamatkan kita daripada kesakitan ketika sakaratul maut.

4)Dikasihi seluruh Mukmin dan rakan-rakan.
  -Kerana Allah telah memelihara akhlak serta percakapan kita, maka kita akan dikasihi oleh seluruh mukmin.

5)Diberikan rezeki dari sumber yang halal dan bersih
  - Allah menganugerahkan rezeki yang halal dan bersih.Rasulullah SAW bersabda:"setiap daging yang tumbuh dalam badan kamu daripada benda haram, maka neraka terlebih layak baginya"

Di akhirat>>

1)Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri
2)Dipermudahkan hisab
3)Dipercepatkan perjalanan melintasi titian sirat
4)Diserahkan buku amalan melalui tangan kanan.

Untuk yang di akhirat, saya berharap rakan-rakan sekalian dapat mencari huraiannya yang tersendiri..

Saya akui kehidupan kita semakin hari semakin rumit namun tidakkah kita mahu mengambil masa untuk 'berdua-dua an' dengan Allah? insyaAllah, Allah akan melindungi kita daripada bahaya. Kehidupan kita pada hari ini memerlukan kita untuk berhubung (deal) dengan pelbagai ragam manusia. Mungkin adakalanya kita mengeluarkan perkataan atau tingkah laku kita yang kurang menyenangkan. Namun, dengan bertahajud Allah akan memelihara kedua-duanya. Selain itu, tahajud merupakan sumber kekuatan dalaman. Setiap hari pelbagai masalah akan kita hadapi dan jika tidak dikawal dengan baik ia akan membawa kepada stress.Jadi, sekali lagi tahajud dapat menghilangkan stress yang kita hadapi.Walaupun pelbagai masalah melanda,kita akan sentiasa tenang.

marilah sama-sama kita berusaha untuk bangkit bermunajat kepada Allah agar kita hamba yang dekat dengan-Nya.

2 comments:

wafiy said...

moga menjadi perangsang untuk kita istiqamah qiam

Nazrul Fazli said...

bagus betul wafiy ni....ni yang sayang lebih ni..hehe